Belefulladunk  a PET palackokba - De tehetsz ellene!
2019. augusztus 12. írta: csak ugy irogatok

Belefulladunk a PET palackokba - De tehetsz ellene!

Bejelentkezőnkben már leírtam, ez a blog elsősorban arról szól, mi (én és életem párja, s persze szűkebb családunk) mit teszünk annak érdekében, hogy ne fulladjunk bele a szemétbe. Hiszen olvastam már olyan vélekedést is: van még vagy 10 jó évünk ezen a bolygón… Toljuk már egy kicsit kijjebb ezt az időt!

 

Mai téma: PET palackok. Nyár van, hőség, kánikula. Hatosával, tucatjával viszik az emberek a hipermarketekből a PET palackos üdítőket, ásványvizeket. Majd egy jó részük (becslések szerint majd a felük) a kommunális hulladékban végzik, vagy éppen az út szélén, folyóvízben, tavakban, árokparton. Ha egy kicsit kintebb tekintünk, akkor bizonyára már sokan hallottatok arról is: óceánjainkban sok-sok hatalmas PET sziget található… A PET gyakorlatilag soha nem bomlik le, így amit elhajítunk, az bizony örökre ott is marad. A tengertől elveszi a vízfelületet, kevesebb oxigént hagyva a halaknak, és közben oldódik ki a mikroműanyag… A hazai vizekben is előfordulnak sajnos, és a termőföldeken is. Sőt, sok helyen (falvakban főleg) bevágják a kályhába, tüzelnek vele! Nem kicsit mérgező gázokat felszabadítva így, amiket beszívnak az emberek, állatok egyaránt.

Képen: Kisköre (Tisza) - 2019 - 

kiskore_pet.jpg

De mit lehetne tenni?

1. Talán a legegyszerűbb: ne használjuk! A saját módszeremet mondom. Vásároltunk két víztisztító kancsót (akcióban 3500Ft volt a kettő). Ebben a sima csapvizet átengedjük, és így nagyon finom vizet nyerünk. Én szeretem a szénsavas vizet, így vettünk egy szódastream-et is, akcióban 12000 Ft-ért palackkal együtt. Kaptunk hozzá többször használható palackokat is. Azokba beleöntöm a szűrt vizet, megcsinálom a szódát, hűtőben lehűtöm, és kész. Kiszámoltam: Kb 45Ft egy liter szóda így, ami a legolcsóbb ásványvíz árát is alig éri el.

DE:

- Nem dobok ki egyetlen palackot sem

- mindig rendelkezésre áll (boltba sem kell elmenni)

- Finomabb mint jó pár bolti víz…

 

2. Gyűjtsük szelektíven! Ha már megvettük, nem szabad simán a kukába dobni, mert abból szeméttelep a vége. Tegyük a szelektívbe, mert akkor újrahasznosítják az anyagát: akár új palack is lehet belőle, vagy éppen pulóver…

 

3. Amit a kormányzatunk tehetne, de nem merte még egy sem meglépni, se vörös, se narancs, se semelyik: Jó erős betétdíjat rátenni ezekre a palackokra, ezzel rákényszeríteni a vásárlót arra, hogy visszavigye a boltba, és újra lehessen hasznosítani! Meg kell nézni pl. Németországot: a 19 centes ásványvizet 20 centes betétdíjú palackban adják, de nem is látsz lépten nyomon PET szemetet! Mert ha más nem is, a homeless beváltja! Nálunk meg jó esetben 1-2Ft az ára…

 

Te mit teszel a PET szemét ellen?

A bejegyzés trackback címe:

https://teistehetszvalamit.blog.hu/api/trackback/id/tr2415005608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.