Kávézzunk,dekörnyezettudatosan...
2019. augusztus 13. írta: csak ugy irogatok

Kávézzunk,dekörnyezettudatosan...

Szereted a kávét? Én is! Szereted a kényelmet? Én is… De nem minden áron! A kávézásnak ugyebár több típusa van, többféleképpen állíthatjuk elő a nedűt! Nézzük előbb a környezetszennyező verziókat:

a kapszulás kávékat!

Ezekből ugyebár több fajta van, a dolce, a nespresso, a tschibo, a martello, lavazza … Egy kivételével a közös bennük: a csomagolóanyagot alapvetően nem hasznosítják újra! A dolce, a martello, a tschibo alapvetően műanyag kapszula, vagy műanyag, vagy aluminium fedéssel. A szelektívbe csak a full műanyag, és kimosva kerülhet. A nespresso ugyan visszaveszi a használt kapszulát, de azzal is ott a macera a mosással. A klón kapszulák javarésze pedig műanyag, fém fedéssel: szétszedés nélkül a szelektívbe sem dobható! Szóval: nem a környezettudatos kávéfogyasztók itala készül belőle! Ja igen, és ráadásul egy kávé 60-140 Ft belőlük.

kapsz.jpg

Kaffepod, vagyis a párnás kávé: 2 szűrőpapír közé teszik az adag kávét, amit az erre alkalmas senseo főzőn lehet lefőzni. Az első, ami teljes mértékben lebomlik a természetben. Hiszen a papír környezetbarát, a kávé pedig egyenesen hasznos, ha pl. nővények talajára tesszük. Tehát egyben komposztba mehet, de szét is lehet bontani! És ráadásul: 18-40 Ft között jön ki egy kávé!

Darált, vagy éppen szemes kávéból kávét főző gépek: Egyetlen közös ismérvük: színtiszta kávézacc a melléktermékük! Ami ugye teljes mértékben felhasználható növények talajának tápanyag dúsítására, vagy éppen a komposztba! A darálós főzők sokféleképpen állíthatók, de a jó öreg kotyogó is megfelelhet a főzésre, a számtalan presszó főzőt nem is említve. Egy kávé pedig (7gr/adaggal számolva) 17 – 80 ft között is kijöhet (a 80ft már erősen prémium kategória!

Azonnal oldódó kávék: Egészen jó minőségű azonnal oldódó kávékat is lehet kapni. Jellemzője: csak víz kell hozzá, no meg izlés szerint tej, cukor, miegymás. Semmilyen maradványanyag nincs! Vannak akik esküsznek rá: csak ennek van kávé íze Fajtától függően 16-48Ft között mér erős feketét készíthetünk belőle (3gr/adag)

Látható, hogy bőven van választási lehetőség, ha környezettudatosan akarunk kávézni… S ha tényleg azt akarjuk, akkor a munkahelyi kávé automatához vigyük a saját poharunkat… A legtöbb helyen még olcsóbb is így…

A bejegyzés trackback címe:

https://teistehetszvalamit.blog.hu/api/trackback/id/tr9615006870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.08.14. 09:32:37

Mondjuk a kávé ízét erõsen lerontja ha nem frisssen van darálva, pontosabban ha a darált kávé a levegõvel érintkezik. Ezért is jók a kapszulásak, a kapszula viszont tényleg gond. Kaffepod-ot eddig csak olyat láttam, ahol az a papír inkább mûanyag volt. És szvsz kb. ez is a korlátja: ha nincs benne mûanyag akkor az oxidálódástól sincs megvédve. Az azonnal oldódó szintetikus kávék csomagolás szempontjából biztosan jók - ha eltekintünk a kávé dobozától, ami a Nestlé esetén üveg + mûanyag. Viszont nem tudom mi a helyzet az elõállítással...

csak ugy irogatok 2019.08.14. 09:48:33

No igen, teljes az igazság abban, a frissen őrölt kávénál nincs illatosabb, zamatosabb. Vannak ráotthoni megoldások (darálós főző, kávédaráló). A nagyon olcsó azonnaloldódók kivételével üvegben árulják őket, aminek az előállításához természetesen energiát használnak fel. De szerencsére egyre több a felhasznált nap és szélenergia. Az ilyen 2 az egyben, 3 az egybent azért nem említettem,mert azok nem is igazán kávék... Szerintem.

midnightcoder2 2019.08.14. 09:54:33

@csak ugy irogatok: Pont annyira kávék mint a többi azonnal oldódó, kávénak csúfolt vegyszerek. Ráadásul mûanyagba csomagolva.