Nem szemét, de szennyezés – és nem is gyenge!
2019. augusztus 18. írta: csak ugy irogatok

Nem szemét, de szennyezés – és nem is gyenge!

Nem vitás, manapság, ha a központi hőerőmű megfelelően működik, megfelelő tüzelőanyaggal etetik, akkor az egyik legkörnyezetbarátabb barátabb fűtés a hálózati központi fűtés. DE: erre nincs módja mindenkinek…

Manapság, ha őszi, téli napnyugtakor egy-egy falu közelébe érek utazás során, nagyobb füstfelhőbe burkolózik a település sokszor mint Miskolc, vagy Diósgyőr amikor még volt vaskohászat. Ennek alapvető oka: a fűtés módja, és anyaga. Hiszen még mostanság is faluhelyen nagyon sokan fával fűtenek, kályhával, vagy kazánnal. És az még hagyján, ha csak fával, de a szegénység nagy úr, sokan mindent eltüzelnek, amit csak tudnak: műanyag palackokat, feldarabolt autógumit…

fust.jpg

Miért baj a fával, kályhával való fűtés, hiszen eleink is ezzel fűtöttek? (meg kukoricacsutkával, szárral…). Nos, kórósan fogynak erdeink. Egyre kisebb lesz az lobfelület, ami tisztítaná egyre koszosabb levegőnket. Nos, az irtózatos légszennyezés! A fa elégetése során a rengeteg korom, a széndioxid… A műanyagokból meg rengeteg mérgezőanyag is a levegőbe kerül, tovább fokozva az erre érzékenyek kínjait, és folyamatosan mérgezve mindenkit.

Ennél már sokkal hatékonyabb is, és környezetkímélőbb a gázfűtés, bármely módját is nézzük, hiszen szilárd anyagok nem kerülnek a levegőbe, és jóval kisebb a környezeti terhelés is. Egy köztes lépés lehet a levegő-levegő, vagy a levegő-víz hőszivattyús fűtés. Míg az első megoldás olcsóbb (magyarul: inverteres klíma), a második sokkal hatékonyabb. A klímás fűtés során 1KW energia befektetéssel 3.3-3.7KW fűtési energiát nyerünk. Hátránya: minden helyiségbe (vagy helyiség csoportokba) külön befúvó kell. A levegő-víz hőszivattyú hőcserélőn keresztül központi fűtésre kötött rendszer, és a használati meleg vizet is előállíthatja, még jobb hatásfokkal,mint a klíma. Most a föld-víz hőszivattyúról nem beszélek, mert igen jelentős a beruházási igénye.

Persze most mondhatnád: propagálod itt a klímás fűtést, de azt az áramot is elő kell állítani, azzal is szennyezzük a környezet, ami azt működteti. Igen, ez majdnem igaz. Egyrészt az elektromos energia jelentős része már megújuló forrásból származik, másrészt akár magad is előállíthatod, még környezetbarátabbá téve a működtetést – és persze olcsóbbá is!

Hiszen napkollektorokkal, szélkerékkel Te is tudsz áramot termelni, s az általad fel nem használt mennyiséget az áramszolgáltató megvásárolhatja! Így a végén füstmentesen, és akár költségmentesen és kényelmesen biztosíthatod az otthon melegét!

Most persze mondhatod: Pénz, pénz, pénz!

Igen. A fáról villanyra való átállást a saját bőrünkön tapasztaltuk meg. Az átalakítás után a fűtési költségünk felére, harmadára esett vissza, arról ne is beszéljünk,hogy nem kell fát behordani, hajnalra nem hűl ki a szoba, és nem kell elektromos hősugárzót működtetni, és eltűnt a szag is a házból. Egyelőre úgy tűnik: 5-6 éve alatt a befektetés (a komfortérzet jelentős emelkedése mellett) megtérül…

Remélem ma is sikerült összezavarni, mert ha igen,már megérte a billentyűzetet koptatni.

(holnap: szigetelés)

A bejegyzés trackback címe:

https://teistehetszvalamit.blog.hu/api/trackback/id/tr3215014734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.